Αρθρογραφία
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΑΚΟΣ
(1933-2000)

Γεννημένος το 1933 στην Κων/πολη, περπάτησε και γνώρισε την πίστη μας ανάμεσα στο Φανάρι και την Μπαλουκλιώτισσα, τις Βλαχέρνες και τον Μαρμαρά. Κλείνοντας μέσα στην καρδιά του την παιδεία που απέκτησε στο Ζωγράφειο Λύκειο  και στα αναλόγια των (άλλοτε) δοξασμένων Ι. Ναών της Πόλης, εξαναγκασμένος προς αναχώρηση μαζί με τόσους άλλους πολίτες, εδώ βρίσκεται στις επάλξεις της Ρωμιοσύνης και νυμφευμένος με την Δροσούλα Θεοδωρίδου ίσταται ενώπιον των Θυρών του Αγίου Βήματος με την απόφαση να υπηρετήσει τον Θεό και τον άνθρωπο. Λαμβάνει τη χάρη του μεγάλου μυστηρίου της  Ιεροσύνης εκ του Σεβ. Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, το 1981, και σε ότι και αν τον τάξει η Εκκλησία, το τιμά με όλες του τις δυνάμεις. Από τότε μέχρι και τον κλονισμό της υγείας του, διακόνησε με σεμνότητα και ειλικρίνεια από τη θέση του εφημερίου στον Αγίου Αντωνίου Περιστερίου, στην Ευαγγελίστρια Περιστερίου και στην Ευαγγελίστρια Καλλιθέας από το 1984 μέχρι τον θάνατο του.

Ο αείμνηστος πατήρ Γρηγόρης ως ιεροψάλτης εργάσθηκε στους εξής ναούς της Βασιλεύουσας:

Ως Λαμπαδάριος στην Παναγία (Γοργοεπηκόου) Εξ Μαρμάρων από το 1954 έως το 1960. Ως α΄ Ψάλτης στην ίδια εκκλησία μέχρι το 1969. Ως Λαμπαδάριος στον Ι. Ν. Εισοδίων Πέρα από το 1969 έως το 1979 και τέλος στην Ελλάδα ως Λαμπαδάριος στον Ι. Ν. Αγίας Κυριακής Αμφιθέας.

Υπηρέτησε και ως Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Στεφάνου Κων/πόλεως.

Ο πατήρ  Γρηγόριος υπήρξε ένας σεμνός, ταπεινός και εκλεκτός ιερέας. Διακρινόταν για τα πολλά του χαρίσματα, ηθικά, κοινωνικά, διοικητικά και άλλα. Πάντα είχε ένα καλό λόγο για τον καθένα. Ιδιαίτερα φρόντιζε για τη Θεία Λατρεία όντας ιεροπρεπής και καλλίφωνος. Ενδιαφέρθηκε ζωηρά για την νεότητα και την φιλανθρωπία. Ήταν πολύ συνεργάσιμος άνθρωπος και πολύ αγαπητός στον κόσμο των ενοριτών του και στους συνεφημερίους του.

Στην εξόδιον ακολουθία του προεξήρχε ο μητροπολίτης Θήρας κ. Παντελεήμων και μετείχε και ο επίσκοπος Νύσσης Ελευθέριος, πολλοί ιερείς και σύσσωμη η Ενορία του.

Ο Πατήρ Γρηγόριος άφησε πίσω του φήμη αγαθού ανδρός κατά το βιβλικό «αιρετώτερον όνομα καλόν ή πλούτος πολύς»  (Παρ. 22, 1). Αιωνία του η μνήμη.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου
 

Copyright© 2010 Σύλλογος Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως